17 Ocak 2008 Perşembe

Yaban Kitap özeti (Yakup Kadri KaraosmanoğLu)

YABAN


Ahmet Celal 1.Dünya Savaşında kolunu yitirir.İstanbulda yaşamaya başlar.İstanbul işgalci devletler tarafından işgal edilir.Tüm Osmanlı aydınları gibi Ahmet Celal’de Anadolu’ya kaçar,emir eri Mehmet Ali’nin Porsuk Çayındaki evine yerleşir.Köylülere bir türlü uyum sağlayamaz.Anadolu insanı bu Osmanlı yarı-aydınına bir yabancı gözü ile bakar.

Mustafa Kemalin açtığı Kurtuluş Savaşı başlamıştır.Yaralı bir Türk subayı İstanbul’lu bir Osmanlı-Türk aydını olarak Ahmet Celal ,köylülere Mustafa Kemalin başlattığı Kurtuluş Savaşını ,Türk ulusunun bağımsızlık davasını anlatmaya başlar.Ahmet Celal’e kimse inanmaz.Ahmet Celal ancak emireri Mehmet Ali,annesi Zeynep Kadın,Mehmet Ali’nin kardeşi İsmail ve onun kardeşi Emine’yle dostluk kurabilir.

Köyün en zengini ve ağası Salih Ağa ,köyü ekonomik bakımdan sömürmektedir. Şeyh Yusuf ise din adamı adı altında köyü manevi yönden sömürmektedir.Devlet temsilcisi muhtarın hiçbir yetkisi yoktur.Köyün etkin ve güçlü bu iki kişisi Ahmet Celal’i engellemeye kalkışmaktadırlar.Köyü işgal eden düşmanla iş birliği ederler.

Sakarya Savaşının hemen öncesi,Yunan birliği köye girer.Direnenleri öldürür. Köyde iş birliği yapanları,kendisine yardımcı olanları bile aldatır,sömürür herkeze zulmeder. Sakarya Savaşından sonra köye ikinci bir Yunan birliği girer.Köyü talan ederler.İnanılmaz derecede acımasız davranırlar.

Ahmet Celal,emir eri Mehmet Ali’nin kardeşi olan Emine’yi sever.Ona yakınlık duyar.Köylü düşman boyunduruğu altında yaşamın sürdürmektedir.Köylü kaderine razı olmuştur.Ahmet Celal ise Türk askerlerinin gelmesi umudunu yitirmiyordur ve buna inanmaktadır.Sonunda Türk birliklerinin gelmediğini gören Ahmet Celal dayanamaz ve Emine’yide yanına alarak kaçar.Kaçarlarken ikiside düşmandan nasibini alarak yaralı düşerler.Emine ağır yaralıdır Ahmet Celal Emine’yi ve anılarını yazdığı defteri bırakarak bilinmezlere doğru yola çıkar.


Romanın Konusu:

Roman anadoludaki Türk köylerinin sorunlarını dile getiriyor.Anadolu insanımızın Kurtuluş Savaşı yıllarında ne gibi zorluklarla karşılaştığını anlatıyor.Özellikle Kurtuluş Savaşı içinde bir Türk köyünün hayatı ele alınıyor.

Romanda Geçen Kişiler:

Ahmet Celal : Romanın baş kahramanıdır.1.Dünya Savaşında kolunu yitirmiştir.Yaşama küskün,karamsar bir insandır.Köylülerle olumlu iletişim kuramaz. İdealist bir düşünce yapısına sahiptir.

Salih Ağa:Köyün en zengin adamlarından biridir.Bütün köy halkını maddi açıdan elinde tutmaktadır,ve bütün köy halkını sömürmektedir.Köylüye kendini akıllı olarak tanıtmıştır.Son derece çıkarcı ve bir okadarda acımasız bir insandır.

Mehmet Ali:Ahmet Celalin emir eridir.Savaş sonrası köyüne dönmüştür. Ahmet Celal’e saygı duymasına karşı o yine köyüne ve geleneklerine bağlı bir insandır.

Şeyh Yusuf:Şeyh Yusuf köylülere manevi yönden baskı yapan ve bununla beraber köylüler üzerinde bir dinsel otorite kuran olumsuz tiptir.Son derece cahildir.

Zeynep Kadın:Mehmet Ali’nin annesidir.Zeynep Kadın kaderine razı olmuş, çok büyük acılar karşısında bile soğuk kanlı olmuş, bütün evin işlerini tek başına sürdüren tipik bir Türk anasıdır.Kocasını savaşlarda kaybetmiştir.Türk kadınını temsil eder.

Emine:Mehmet Ali’nin kardeşidir.Romanın kahramanı Ahmet Celal’in tek ilgi duyduğu kadındır.Yunan birlilerinin öldürme ve kıyım tehditlerinden korkarak Ahmet Celal’e kaçar.

Diğer Kişiler:Bu ana tiplerin dışındada yardımcı kişiler vardır.Emeti Kadın,oğlu Hasan,karısı,Mehmet Ali’nin kardeşi İsmail,Bekir Çavuş...Bu karakterler üzerinde fazla durulmamıştır.

Yazar Hakkında Bilgi:

Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU

Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU 1889 yılında Kahire’de doğmuş, Manisa ve İzmir’de öğrenim gördükten sonra İskenderiye’de okumuş,İstanbula gelincede Fecri Ati topluluğuna katılmıştır.Hikaye ve mansur şiir yazmaya başlamış, Peyam ve İktidam gazetelerinde makalede yazmış;Kurtuluş Savaşı sıralarında Anadolu’ya geçmiştir.Bir süre millet vekilliği yapmış ondan sonra bir çok elçiliklerde çalışmış ve son olarak emekliliğe ayrılmıştır.

Eserleri;Tanzimat’tan sonra Türk toplumunun yönelişini ortaya koyar. Türk edebiyatının en tanınmış roman ve sanatlı nesir yazarlarından biridir.Yakup Kadri eserlerinde bazen realist,bazen naturalist,bazende romantik bir görümündedir.

Başlıca Eserleri:Yakup Kadri,türk edebiyatına birçok eser armağan etmiştir.Bunların başlıcaları şunlardır:
Yaban,Kiralık Konak,Bir Sürgün,Nur Baba,Ankara.

Hiç yorum yok:

 
eXTReMe Tracker